HR | EN | DE | IT | PL
Menu
Početna » IQM PROJEKT - analiza i plan za 2019.

IQM PROJEKT - analiza i plan za 2019.

26. 11. 2018.

Na sjednici Turističkog vijeća koja je održana 22. studenog predstavljena je Analiza početnog stanja IQM Vodice te plan aktivnosti za 2019. godinu.

Projekt IQM Vodice TZ grada Vodica započela je u lipnju ove godine, a predstavlja integralno upravljanje kvalitetom u destinaciji sa ciljem usklađenja  normi i implementacije standarda kvalitete između dionika u turizmu, te poticaj na izvrsnost. Predviđena realizacija projekta trajati će tri godine i razvijati će se u nekoliko faza. Upravljanje kvalitetom u destinaciji podrazumijeva objedinjavanje što većeg broja subjekata, jačanje javno-privatnog partnerstva, mjerenje elemenata održivog razvoja a sve u cilju poboljšanja zadovoljstva turista, konkurentnosti i kvalitete života u destinaciji.

U razdoblju od lipnja do kraja listopada realizirana su početna mjerenja, definirane aktivnosti do kraja godine i akcijski plan aktivnosti za sljedeće razdoblje. Gđa. Đ. Šimičić, voditeljica projekta, predstavila je Analizu početnog stanja IQM Vodice.

U proteklom razdoblju realizirane su online i offline ankete u kojima smo mjerili mišljenje stanovnika o turizmu u Vodicama, zatim početna mjerenja za hotele, ugostiteljske objekte, iznajmljivače, wellness, turističke agencije, kampove, suvenirnice, trgovine, te mišljenja gostiju koji borave u Vodicama i koriste usluge svih pojedinačnih grupa anketiranih subjekata.

Analiza provedenog istraživanja pokazuje da su i gosti i partneri najzadovoljniji visokom čistoćom grada, da je ljubaznost na visokom nivou  te manifestacije i kvaliteta hrane. Manje su zadovoljni ponudom na plažama, ponudom lokalnih suvenira, ponudom vina, te ponudom lokalnih specijaliteta. 

Stanovnici žele produženje sezone, te potvrđuju želju za podizanjem kvalitete u svim segmentima i nedovoljno su informirani o aktivnostima što činiti prije i poslije ljeta.

Već nakon prve analize rezultata, krenuli smo u realizaciju posebne prezentacijske brošure Vodice to do, koja će obuhvatiti širok raspon ponude i usluga, kako bi sve dionike i goste  što bolje informirali o mogućnostima koje Vodice pružaju. Ujedno je upućen poziv svima, a posebno OPG-ovima i proizvođačima certificiranih lokalnih proizvoda da se pridruže projektu  u cilju umrežavanja i plasiranja svojih proizvoda.

U sklopu projekta upućen je Javni poziv za sufinanciranje marketinških aktivnosti iznajmljivača koji obuhvaća izradu profesionalnih fotografija i video prezentacija smještaja, online i offline oglašavanja, te savjetovanja u uređenju smještaja.  Isto tako upućen je Javni poziv za prijedloge suvenira Grada Vodica. Pripremljen je i projekt „Kartice za iznajmljivače“ kojim iznajmljivači ostvaruju pogodnosti prilikom uređenja svojih smještajnih kapaciteta, kod partnera koji su se uključili u projekt.

Realizirane su i prve koordinacije na otoku Prviću, sa službama Grada Vodica i predstavnicima gospodarstva – hoteljerima. Koordinacije će se održavati jednom mjesečno sa svim grupama sudionika projekta, a razmatraju se aktualne teme, ideje, prijedlozi,  način rješavanja i realizacije prijedloga koji doprinose podizanju kvalitete u destinaciji.

U sklopu projekta IQM tim predložio je i Turističko vijeće izabralo 80 indikatora mjerenja održivog razvoja, koji će se mjeriti svake godine s tim da je početno mjerenje 2018. u tijeku.

IQM Destination tim predlozio je i donosenje nove odluke o urbanoj opremi koju je Grad Vodice prihvatilo. Time ce u slijedecih nekoliko godina grad i plaze imati ujednacenije i kvalitetnije uredenje. 

U prosincu ove godine gda Anamarija Cicarelli odrzati ce edukacije za iznajmljivace, te konkretnim savjetima poceti pripremu za standardizaciju IQM Destination u obiteljskom smjestaju. 

Prema planu aktivnosti za 2019. godinu, IQM tim je predložio nastavak mjerenja kvalitete anketama za pojedine subjekte, izradu Reviewpro analize online reputacije subjekata, izradu standarda IQM za partnere: hotele, wellness, privatni smještaj, turističke agencije, ugostiteljske objekte, kampove, suvenirnice, trgovine, te implementacije standarda. 

Projektom IQM Vodice potiče se stvaranje efekta umrežavanja ponude, stalna suradnja, komunikacija i sinergija u destinaciji te poticaj za iskorak u kvaliteti koji će vodički turizam učiniti jačim, konkurentnijim i kvalitetnijim.

Turistička zajednica
grada Vodica

Obala Vladimira Nazora bb
HR-22211 Vodice