HR | EN | DE | IT | PL
Menu
Početna » Godina 2021. inspirirana Faustom Vrančićem

Godina 2021. inspirirana Faustom Vrančićem

28. 01. 2021.

TuristIčka zajednica grada Vodica u sklopu projekta IQM Destination krenula je u razradu turističkog proizvoda inspiriranog Faustom Vrančićem, u želji da zajedno ispričamo priče, promoviramo naše usluge/proizvode, te ove godine našim gostima na zanimljiv način prezentiramo ovu posebnu priču. Pozivamo da nam se uključite, te uz svoje proizvode i usluge uključite priču o Faustu Vrančiću, koji svojom inteligencijom, radoznalošću, životnim stavovoima, načinom promišljanja i inovacijama može svima nama biti nepresušna inspiracija. Uz priču koju ćete prezentirati gostima, proizvod ili uslugu koja je inspirirana Faustom ponuditi ćemo novi doživljaj za goste, prvenstveno u vrijeme pred i posezone.

Faust Vrančić, rođen 1551. g. veliki je filozof, povjesničar, leksikograf, a najviše od svega izumitelj i veliki vizionar. Najpoznatiji izumi poput mostova, mlinova, preša, satova, padobrana i danas svojom funkcionalnošću plijene pozornost i preteča su modernim strojevima. Boravak na otoku Prviću oblikovao je njegovo djetinjstvo i nadahnuo ga radoznalošću i  inventivnošću. Svoje izume nadahnute načinom života na otoku, kasnije je opisao u knjizi Machinae novae. Mlinovi za masline, preše za grožde, sunčani sat tek su dio strojeva koji su označavala Faustova promišljanja na koji način dobiti ono najbolje od prirode: maslinovo ulje, vino, vrijeme... Odvojenost od kopna i mogućnosti lakše komunikacije između otoka i kopna, zasigurno je mladog Fausta nadahnulo za izradu nacrta mostova, i to ne bilo kakvog -  već lančanog mosta. Ipak, najpoznatiji njegov rad je skica letećeg čovjeka - homo volansa.

Primjeri implementacije

Vino – Vinske kušaonice i podrumi: u priču o svojim vinima preporuka je da se uvrsti Faustov izum preše za grožđe – preteča današnje preše – naglasiti kako je Faust razmišljao na koji način iscijediti i zadnju kapljicu iz dragocjenog zrna.

Uljare – kušaonice ulja i uljare: u priču o maslini i maslinovom ulju uvrstiti i priču o Faustovom izumu mlinova za masline kao preteču današnjih strojeva. Dragocjeno maslinovo ulje oduvijek je bilo cijenjeno, pa tako i u Faustovo vrijeme, a koristilo se u kulinarstvu, medicinskim pripravcima, ljekovitim pomadama. I tada i danas maslinovo ulje predstavljalo je ono najvrjednije – zdravlje.

Ugostiteljski objekti: ponuda inspirirana Faustom i nejgovim izumima. Prehrana u Faustovo doba: maslina, smokva, srdela, bob, biži, artičoka, riba, aromatično bilje…

Hoteli, kampovi: ponuda inspirirana Faustovim izumima, te prehrana inspirirana jelima iz Faustovog doba.

Wellness centri: proizvodi koje smo dobili zahvaljujući Faustovim izumima: maslinovo ulje, proizvodi aromatičnog bilja.

Sportske aktivnosti: inspirirane Faustovim izumima.

Privatni smještaj: priče o Faustu Vrančiću, fotografije njegovih izuma.

Suvenirnice: suveniri inspirirani Faustom Vrančićem - prijedlozi: aplikacije na tanjure, šalice, detalji padobrana, mini sunčani sat (kalupi za ukrašavanje  kave: na padobran, na sunčani sat... ). Asortiman suvenirnice obogatiti i proizvodima od maslinovog ulja, vinom, proizvodima od aromatičnog bilja (tonici, kreme, tinkture, balzami i sl.).

Izletnička djelatnost:  biciklistička staza Faustov otok – povezuje dva naselja – prolazi uz prvinska polja, vidikovac…  Biciklističke  ture s posjetom MC Faust Vrančić i vožnjom po stazi – uključiti priču o Faustu; kajakarenje oko Prvića uz posjet MC Faust Vrančić i Puntarske dvore (proizvodi od aromatičnog bilja otoka i priča o načinu proizvodnje) i sl.

Događaji: Dani otvorenih vrata u MC Faust Vrančić, radionice, posebni događaj - Kreativni dani Fausta Vrančića, i sl.

Pozivamo sve zainteresirane subjekte da se uključe u projekt Inspirirano Faustom slanjem prijave putem elektroničke pošte na adresu info@vodice.hr. U prijavi molimo navesti podatak: ime i prezime/naziv objekta/naziv tvrtke, OIB, adresu, kontakt telefon i e-mail te opis planirane implementacije projekta Inspirirano Faustom.

S prijavljenim subjektima Turistička zajednica će ugovoriti suradnju kojom će se osigurati: 

  • Promocija svih objekata koji se uključe u projekt,
  • PR aktivnosti za sve dionike uključene u projekt,
  • Web stranica - posebna promocija za sve dionike uključene u projekt,
  • IQM Pass promocija, sa Trip planerima kao idejama proizvoda/usluga koji su se uključili u projekt Fausta Vrančića.

Unaprijed zahvaljujemo na odazivu, na raspolaganju smo za sva pitanja, dorade ideja i slično.

Srdačan pozdrav, Vaša Turistička zajednica grada Vodica

Turistička zajednica
grada Vodica

Obala Vladimira Nazora bb
HR-22211 Vodice