HR | EN | DE | IT | PL
Menu
Početna » Doživjeti Vodice » Kulturna baština

Crkvica sv. Križa

Ova jednostavna gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvećena je sv. Križu 1421. godine kad je ujedno bila i župna crkva, a u njezinom okruženju bilo je groblje.

Crkvica, izgrađena u gotičkom stilu, tipičan je primjer ruralne sakralne arhitekture. Vrijedan detalj je stara romaničko-gotička škropionica na stupu, jedinstven primjerak u ovom dijelu Dalmacije.

Župna crkva sv. Križa

Župnu crkvu sv. Križa gradio je poznati majstor dalmatinskog baroka Ivan Skok. Godine 1725. Skok radi na kapeli glavnog oltara, koja je uklopljena u kasnije proširenje crkve (od 1746. do 1749.), kada je crkva dobila skladno pročelje, s baroknim portalom i raskošnom rozetom, i pobočne zidove s ovalnim baroknim prozorima. 

Autor oltarnih pala poznati je slikar dekorativnih fresaka Eugenio Moretti Varese. Pale, od kojih jedna prikazuje Svetu Obitelj, a druga Srce Isusovo i svece Vinka Mučenika i Stani­slava Kostku, najvjerojatnije su naručene 1851. godine.

Zvonik je djelo majstora Vicka Macanovića Dubrovčanina. Crkva je posvećena 1760. godine.

Čorićev turanj

Čorićev turanj jedinstven je primjerak obrambene kule čija se izgradnja vezuje uz 1533. godinu, kada je sklopljen ugovor o gradnji kuće između  Jeronima Saracenisa i klesara Ivana iz  Hvara. Grb koji se nalazi na  istočnom zidu kule  ima inicijale H S, što se vezuje uz ime Hieronymus Saracenis

Kula je kasnije mijenjala vlasnike, a poznato je da je u 17. stoljeću pripadala šibenskoj plemićkoj obitelji Fondra koja je građevinu preuredila za stanovanje.

Bunari

Vodice su se razvile u neposrednoj blizini izvora žive vode. Na trgu, ispod župne crkve, nekada su postojala dva bunara, oko kojih se odvijao sav seoski život.

Iz gornjeg bunara (bližeg župnoj crkvi) uzimana je pitka voda, a donji bunar imao je manje kvalitetnu vodu, koja je korištena za pranje rublja i druge kućanske potrebe.

Okit

Gledajući s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela.

Prva crkva na ovom uzvišenju dignuta je još u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima još starije kapelice. Kasnije, početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda izgrađen je Put križa sa četrnaest kapelica, od kojih svaka označava jednu postaju križnoga puta.

Crkva je nekoliko puta nadograđivana, dva puta je porušena, u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Sadašnji izgled crkve Gospe od Karmela djelo je zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Rašina bunja

Bunje su raširene po cijelom Sredozemlju, a na hrvatskoj strani Jadrana najrasprostranjeni­je su u okolici Šibenika i Zadra. Te stare nastambe, karakteristična načina gradnje, uglavnom su kružne, ali mogu biti pravokutne ili nepravilnog oblika.

Crkva sv. Ivana Krstitelja

Naselje Rakitnica spominje se 1311. godine, a danas se još naziru ostaci nekadašnjih kuća i zidina izgrađenih u suhozidu.

Mjesna crkva sv. Ivana Krstitelja, smještena u neposrednoj blizini sela, sagrađena je 1445. godine, kad je utemeljena i župa Rakitnica. U njoj se dva puta godišnje slave mise, na blagdane sv. Ivana Krstitelja.

Crkva sv. Ilija Proroka

Crkvu su sagradili stanovnici naselja Pišća još 1298. godine. Ckvica je 1493. godine posvećena sv. Iliji Proroku.

Ograđena je ovalnim zidom i na tom se prostoru naziru ostaci grobova. Jednom godišnje, 30. srpnja, u njoj se održava sveta misa.

Ljetnikovac obitelji Vrančić

Otok Prvić spominje se još u 11. stoljeću, ali intenzivnije se naseljuje u 15. stoljeću kad stanovništvo s kopna bježi pred Turcima na otoke. Na otoku su dva mjesta - Prvić Luka i Šepurina, međusobno povezana cestom.

Zemljište je većinom u vlasništvu šibenskih plemićkih obitelji koje na otoku grade ladanjske kuće, među kojima je i ljetnikovac poznate obitelj Vrančić.

Crkva sv. Marije ili Gospe od Milosti

Nakon što se u Prvić Luci naseljavaju fratri glagoljaši, počinje 1461. godine izgradnja crkve sv. Marije ili Gospe od Milosti sa samostanom. Ne zna se točno kad je dovršena, ali postoji podatak da su radovi još trajali 1479. godine.

Crkva Gospina porođenja

Crkva Gospina porođenja izgrađena je 1479. godine, a podigla ju je šibenska obitelj Ambrozović.

Proširena je i obnovljena 1878. godine. U crkvi je jedan oltar, a pred crkvom bunar. Crkva danas nije u funkciji.

Crkva sv. Roka ili sv. Jelene

U samom centru Šepurine, kraj obale, nalazi se crkva sv. Roka ili sv. Jelene, izgrađena i posvećena 1620. godine.

U unutrašnjosti crkve, ističe se drveni oltar sv. Roka, bogato ukrašen baroknim ornamentima.

Crkva Velike Gospe

Na brijegu iznad sela sagrađena je crkva Velike Gospe 1878. godine.

Na glavnom pročelju je natpis: Hoc templum aedifigatum A. D. 1878. Crkva je restaurirana u dva navrata, 1898. i 1938. godine.

Memorijalni centar Faust Vrančić

U Memorijalnom centru Faust Vrančić možete upoznati život i djela Fausta Vrančića, čovjeka kojeg svijet danas najviše pamti kao izumitelja Homo Volansa - letećeg čovjeka, a on je bio puno više... Razgledajte zbirku modela njegovih izuma, od kojih su neki u pravoj veličini, te njegova najznačajnija pisana djela. Na multimedijalnim displejima nalaze se i edukativne igre namijenjene najmlađima.

QR vodič - centar grada

Vodice su turističko središte, poznato po svojoj živost, raznolikosti turističke ponude i ljubaznim domaćinima. To je ujedno i pitoreskni dalmatinski gradić u kojem Vas očekuju brojni kulturno-povijesni spomenici, svjedoci njegove bogate povijesti. Prošetajte centrom grada i upoznajte bogatu povijest koju pričaju uske uličice, crkve i kamene kuće. Pri tome će Vam pomoći naše informativne table s QR kodovima koji otkrivaju detaljne informacije o pojedinim lokacijama.

  • Duljina rute: 1 km
  • Trajanje: 45 min

Karta QR rute

"Voda - moćna stvarateljica povijesti"

Kulturna ruta Voda – moćna stvarateljica povijesti otkrit će vam 20 kulturno-povijesnih atrakcija Šibensko kninske Županije na 6 lokaliteta. U blizini Vodica posjetite Veliku Mrdakovicu – Arauzonu, brdo Okit – svetište Gospe Karmelske, Rimsku cisternu, suhozidnu gradnju i bunje, otok Prvić te Prižbu na Srimi.

Ova kulturna ruta povezuje obalu, otoke, zaleđe i NP Krka uključujući Vodice, Šibenik, otok Prvić. Prilagođena je željama gostiju i posjetitelja za jednodnevne ili višednevne programe.

Pješačka ruta - Put u povijest

Prva naselja razvila su se u zaleđu Vodica još u pretpovijesno doba. Cesta kojom ulazite u grad sa lijeve i desne strane skriva naše korijene i povijest kojom je uvjetovan današnji život na ovom prostoru. Rakitnica, Mrdakovica, Pišća, Kamena i Okit, danas su imena plodnih imanja našh vrijednih težaka, a nekada su bila sela u kojima se radilo i živjelo. Brojni materijalni dokazi svjedoče  kontinuiranom životu u ovim poljima još od željeznog doba.

  • Duljina rute: 15 km
  • Trajanje: 3,5 h

Mapa rute

Camino Šibenik

Otkrijte Camino Šibenik, 108 km dug dio Camino Hrvatske rute. Istražite predivno obalno područje i Camino staze uz koje se nalaze maslinici, vinogradi, plaže, UNESCO katedrala sv. Jakova i još mnogo toga. Dio ove rute su i Vodice gdje hodočasnici posjećuju crkvu Gospe od Karmela na brdu Okit i župnu crkvu Sv. Križa.