HR | EN | DE | IT | PL
Menu
Početna » Događanja » Premijera - Tri sestre Zanetti i kapetan Damjan

Premijera - Tri sestre Zanetti i kapetan Damjan

09. 02. 2024.
Kulturni centar, 20:00 h

Dramska amaterska družina Pučkog otvorenoga učilišta Vodice pripremila je prvu ovosezonsku premijeru TRI SESTRE ZANETTI I KAPETAN DAMJAN prema drami Stevana Koprivice, u petak, 9. veljače u 20 sati u Kulturnom centru Vodice.
Ulaz je, kao i uvijek, slobodan, a ulaznice se mogu podignuti na blagajni Kulturnog centra, od 5. do 9. veljače od 11 do 13 sati te sat vremena prije predstave. Za one koji neće uspjeti dobiti ulaznice za premijeru, najavljujemo još jednu izvedbu, 16. veljače.

Prilagodbu teksta i režiju potpisuje Zdravko Todorović, a glume: Joanne Kalmeta-Juričev, Maja Cvitan, Anđela Fržop, Miljenko Antulov, Boris Ivanković i Mile Perkov. Šaptačica je Tina Ković
Za glazbu je bio zadužen Miki Nopling, a za scenografiju Zdravko Todorović uz pomoć Katice Škugor koja je scenu opremila rekvizitima. Za kostime su se pobrinule glumice; Joanne, Maja i Anđela, a za frizure Frizerski salon „Ana“ Vodice. O svjetlu i tonu brine Mario Petrović.  Produkcija: Pučko otvoreno ulčilište Vodice. Autor vido trailera je Tomislav Dugandžić, plakata M design studio, a fotografije je snimio Mirsad Mešinović.

O PREDSTAVI
Najprije je bila legenda. Tri kćeri iz bokokotorske plemićke obitelji Buća iz 14. st. zaljubile su se u kapetana Jerka Novanjanina. On im je uzvraćao ljubav, ali se nije mogao odlučiti kojom se oženiti pa je otplovio daleko, obećavši da će odluku donijeti kad se vrati.
Prema toj bokokotorskoj legendi, priči o trima sestrama, dramski pisac Stevan Koprivica napisao je ovu, malo drukčiju, suvremenu mediteransku dramu: TRE SORELLE (o ljubavi i demonima). Priča je to, velimo, o trima neudanim, u palači „zarobljenim“ mladim ženama. Gore olovno nebo, a pred njima beskrajno more. S prozora svojih soba čeznule su za slobodom… Na more! Na more!
Tražeći nužni izlaz, u nestašnoj igri jedne noći, probudile su demona u sebi i dozvale kapetana u crnom, zloduha Damjana! I taj im je probisvijet,vagabund, mornar, čija je adresa Brod, a poziv plovidba, puka avantura, pokucao na vrata i pogasio svjetla!
Jezičnom prilagodbom i lokalizacijom radnja ove Koprivičine realistično-magične priče, o unutarnjoj drami obespravljenih žena, iz bokokotorskog Zaljeva premještena je u vodičko-tribunjski arhipelag, prenesena na naš mjesni govor, pod drugim naslovom: Tri sestre Zanetti i kapetan Damjan.
Sve stane u jedan SMS: u malo, pospano primorsko mjesto doputovao je stranac, kapetan broda, i sve probudio: pohlepnoga gazdu Marka, tri njegove neudane sestre i redikula Joju…
„Kao da ga je sam Bog poslao!“, jer je u njemu Marko vidio gosta koji plaća zlatnim dukatima, sestre su vidjele svoga naočita muškarca iz snova, a Jojo priliku za ukrcaj na brod i odlazak koji dugo čeka. („Ukrcajte me, mili meštre!“)
Sve se događa tijekom jednoga jesenskog vikenda, za vrijeme nevere, fortune, olujnoga juga, u palači plemićke obitelji Zanetti, na obali mora…
Svaki Dobri duh maloga mista nalaže čist obraz i najbjelje lancune, ta jedra izložena suncu i buri, na tiramolima pred kućom u dvoru…
I na kraju kao na početku: u smiraj dana ili ranom zorom čut će se otužni adaggio balade o kapetanu, Djevojačka pjesma triju budnih sestara. Gledajući na pučinu, svoga kapetana nisu dočekale. Iza njih su ostali, još se i danas vide, zazidani prozori soba na palači Tre sorelle. 

Kalendar događanja 2024
Siječanj
Veljača
Travanj
01. tra 2024.
Svibanj
01. svi 2024.
Piknik u Rakitnici
Lipanj
07. lip 2024. - 08. lip 2024.
Kolovoz
02. kol 2024.
Fešta u Prvić Luci
03. kol 2024.
04. kol 2024.
12. kol 2024.
22. Večer dalmatinskih klapa
16. kol 2024.
Rujan
27. ruj 2024.
Svjetski dan turizma