HR | EN | DE | IT | PL
Menu
Početna » Doživjeti Vodice » Prirodne ljepote » Park prirode Vransko jezero
Park prirode Vransko jezero

Krenete li od Vodica put Zadra, ukazat će vam se prirodni fenomen blizine dva jednako lijepa, a opet, toliko različita plavetnila. S jedne strane razvedena jadranska obala, poznata po svojoj primamljivoj ljepoti i čistoći, a sa druge, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj.

Kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti, 21.07.1999. g. Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode.

Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana. Park je velik 57 km2, a najveći dio 30,2 km2 odnosi se na Vransko jezero položeno u pravcu sjeverozapad- jugoistok i pružajući se paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljen na manje od kilometra. Po svom položaju i karakteristikama specifično je u Hrvatskoj ali i na širem europskom prostoru.

 

Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velkog tršćaka na SZ dijelu jezera kao rijetkog močvarnog sustava, velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti još 1983. g. dobio taj status te je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi (Important Bird Areas in Europe).

 

To je neobičan kompromis i izvanredan spoj kopna i vode koji pruža utočište najraznovrsnijim biljkama i životinjama nudeći im sve što je najpotrebnije za život. Obrastao travom, rogozom, šašem i trskom nalikuje dijelom na travnjak ispresijecan plitkim barama, prekriven trajnim cvijećem sa raskošnim bojama i mnoštvom leptira, vretenaca i ostalih raznovrsnih kukaca što pogoduje životu ptica tijekom cijele godine, koje osim u rezervatu borave na cijelom području Parka. U trsci Parka prirode ljubitelji ptica mogu doživjeti nezaboravno iskustvo promatrajući iz svog skrovišta život ptica njihovo gniježđenje i brigu za mlade.


PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO
Kralja Petra Svačića 2
HR-23510 Biograd n/m

Tel: +385 (0)23 383 181
Fax: +385 (0)23 38 64 53

 

www.vransko-jezero.hr
pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr

Položaj na karti

Turistička zajednica
grada Vodica

Obala Vladimira Nazora bb
HR-22211 Vodice