Tribunj

Sa zapadne strane Vodica smjestilo se slikovito mjesto Tribunj, poznato prvenstveno kao ribarsko naselje u kojega hitaju sladokusci svakoga dana oko 17 sati. Onda tribunjska riva oživi. Vraćaju se mnogobrojne domaće ribarice iz cjelodnevnog iscrpljujućeg ribolova.

Ugođaj je potpun osvrnete li se oko sebe i udahnete miris usko zbijenih kuća na drevnom otoku. Nedavno je stari kameni most obnovljen i sjaji u novom starom ruhu. Kad je mjesto nastalo, prvobitno se zvalo Tribohunj.

 

Dominantna građevina svakako je crkva sv. Nikole koja se zaštitnički nadvila nad mjestom, a jedna je od najstarijih građevina u Tribunju, sagrađena 1452. godine. Kako ni Tribunj nije bio pošteđen od Turaka, na brdu sv. Nikole podignuta je obrambena utvrda Jurjevgrad oko 1650. godine, a samo mjesto je prema odredbi mletačke vlasti bilo opasano bedemima od kojih su danas ostali samo tragovi.

 

Tipično dalmatinsko mjesto, rekli bi smo. Ipak, još dalmatinskije, jer su Tribunjci svjesni svoje pripadnosti i tradicije prije nekoliko godina oživjeli priču o težaku i njegovom najvjernijem pomoćniku – tovaru. U Tribunju se svake godine održavaju utrke tovara.